Legalizarea canabisului în România, mai probabilă ca niciodată: ce include proiectul de lege din Parlament

de: Alexandru Puiu
04 07. 2019
Inquam Photos / Justinel Stavaru

Un proiect de lege care are susținerea unui număr de peste 100 de parlamentari români își propune să legalizeze consumul de canabis în România, în scop medicinal.

Fiica unei femei răpuse de cancer la începutul acestui an a făcut un efort titanic pentru ca pacienții în stare terminală să aibă ultima perioadă de viață lipsită de suferință fizică, prin intermediul canabisului. Dacă se va transforma în lege, documentul din parlament își propune să legalizeze prescrierea de calmante pe bază de canabis de către medici specialiști. La fel ca în cazul morfinei, canabisul va fi recomandat ca soluție de tratament prin intermediul unui formular special.

Proiectul de lege a ajuns în Parlament pentru dezbatere și poartă numele Victoria. Acesta din urmă este numele femeii care a pierdut lupta cu cancerul la începutul lui 2019. În amintirea mamei sale, Alexandra și-a dedicat ultimul an obținerii de susținere pentru proiectul care, odată adoptat, ar facilita accesul legal la calmanete pe bază de canabis. În acest scop, a strâns 20.000 de semnături și a convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul de lege.

Prevederile proiectului pentru legalizarea canabisului în România sunt destul de multe, dar unele dintre ele sunt cele mai importante. La baza întregului efort se află speranța că va deveni o formalitate prescierea canabisului pe rețetă de la medic. În plus, se va înființa o autoritate cu scopul supravegherii consumului legal de astfel de substanțe intitulată Agenția Canabisului. Această instituție funcționează deja în țări precum Republica Cehă, Germania sau Olanda. Se va ocupa de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical.

Pacienții cu boli cronice terminale din România ar urma să aibă acces la calmante pe bază de canabis medicinal pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Aceasta este prevederea cheie din proiectul depus astăzi. Canabisul va putea fi administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu va fi permis.

În privința partidelor de la noi care ar putea juca un rol important în legiferarea proiectului, în fruntea inițiativei se află câțiva deputați PSD și USR. Proiectul a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Florin Buicu (deputat PSD, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților). Până la această oră, a adunat semnăturile a aproape 100 de parlamentari de la toate partidele cu reprezentanți în parlament – PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE.

„Sper ca toți oamenii din țara noastră să înțeleagă că nu este vorba nici despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este mai degrabă o necesitate a informării corecte și a nevoii prescrierii unui tratament care și-a dovedit rezultatele medicale în multe țări”, a declarat miercuri Alexandra Ana Cârstea, pentru HotNews.ro.